sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Laikun suuri pakomatka


Laikku katsoi ovea, joka oli kutsuvasti auki. Hän ei ollut eilisen teeren pandoja, joten suin päin ulos ryntääminen oli poissa laskuista. Sitä paitsi, tilanne oli vähintäänkin epäilyttävä. Kuka hänet oli vapauttanut, ja miksi? Oliko tämä joku Sammergenin kiero juoni, jonka avulla hänet saataisiin paljastamaan Kirjavan kaupungin sijainti? Tai kenties hän vain leikitteli hänen kustannuksellaan. Tai sitten, ehkä…ehkä Laikulla oli liittolainen linnan sisällä. Joku, joka halusi hänet vapaaksi. Joka tapauksessa, se hirveä musiikki oli sentään poissa. Laikku ei olisi kestänyt sitä enää hetkeäkään pitempään. Ja lahjahevosella on yleensä ihan hyvät hampaat. Mutta nyt, nyt oli aika paeta.

Laikku tutki huoneen siltä varalta, että sieltä löytyisi jotain hyödyllistä, mutta valitettavasti hän veti vesiperän. Noita kammottavia levyjä hän ei ainakaan ottaisi mukaan, Laikku mietti inhosta väristen. Hänen varusteensakin, takki mukaan lukien, oli myös otettu pois. Niitä tuskin enää löytyisi. Noh, ei voi mitään. Laikku kurkisti varovasti ovesta. Ulkopuolella ei näkynyt ketään, mutta se ei tarkoittanut sitä, etteikö siellä voisi olla joku. Äänettömästi kuin pumpulipallo huopatossutehtaan kevätkarnevaaleissa, Laikku hiipi ulos huoneesta saapuen jonkinlaiseen eteisaulaan. Hänellä ei ollut mitään hajua mihin suuntaan hänen tulisi liikkua, mutta silloin hän huomasi seinällä suuren ja koukeroisen kartan, johon oli vielä ystävällisesti merkitty suurella punaisella pisteellä ”Sie oot tässä”.

 Noh, jos karttaan oli luottaminen, niin homma helpottui kummasti. Laikku oli jo lähdössä eteenpäin, kun hän huomasi kartalla nimen ”Strategiakeskus”. Mielenkiintoista. Sieltä voisi löytyä lisätietoa kähmelöiden suunnitelmista. Tosin tarkemmissa tutkimuksissa olisi luonnollisesti omat vaaransa. Paikka kuulosti sellaiselta, että sitä vartioitaisiin tiukasti, eikä hänellä ollut erityistä hinkua joutua uudestaan Sammergenin jututettavaksi, saati nauttimaan länsimaisen populäärikulttuurin vähemmän maukkaista hedelmistä. Mutta Laikku oli tiedonhaun ammattilainen, eikä ollut paljoakaan mihin hän ei pystyisi. Joten kannatti kokeilla. Sitä paitsi, Strategiakeskus oli hänen reittinsä varrella, joten samahan se oli vilkaista matkalla.

Kähmelölinnake oli kaikessa koukeroisuudessaan hyvin looginen ja selkeä paikka liikkua. Vartijoitakin oli yllättävän vähän, mikä hieman huolestutti Laikkua. Jotain pahaenteistä tässä oli. Ne muutamat peikkopartiot mitä vastaan tuli, hänen onnistui väistää taidokkaasti ilman, että joutui turvautumaan tiedonhaku-kungfuun tai perinteisempään turpasaunaan. Kähmelöitä hän ei ollut kohdannut vielä ollenkaan. Kaikenkaikkiaan hyvin omituista, mutta parempi näin päin toki. Hän eteni hyvää vauhtia, ja oli jo hyvin lähellä Strategiakeskusta. Perille saavuttuaan Laikku tajusi, miksi ei ollut kohdannut kähmelöitä matkansa aikana.

Ne olivat kaikki täällä.

Noh, ei pidä lannistua, Laikku ajatteli kyyristellessään nurkan takana. Strategiakeskusta vahti kaksi valtavaa nuijilla aseistautunutta peikkoa, sekä joukko kähmelöitä. Ilmeisesti kähmelöillä oli jonkinlainen huipputärkeä kokous meneillään. Ollapa siellä kärpäsenä katossa…hitaasti Laikun katse kääntyi kohti kattoa, jossa näkyi ilmanvaihtokanavan luukku. Miksipä ei? Äänettömästi kuten itämaisten tiedonhakutaitojen mestarin arvolle kuuluu, hän loikkasi kattoon, avasi luukun ja pujahti sisään. Ilmanvaihtokanavia ei selkeästi oltu suunniteltu keskikokoisen pandakarhun fyysiselle olemukselle, mutta hänen onnistui kuitenkin liikkua siellä suhteellisen sujuvasti. Hän hivuttautui hiljaa kohti Strategiakeskusta, kähmelöiden puheensorinan voimistuessa metri metriltä. Lopulta hän sai itsensä asemiin huoneen keskellä olevan ilmanvaihtosäleikön kohdalle, josta hän sekä näki että kuuli kaiken. Tai edes jotain.

Strategiakeskus oli täynnä kähmelöitä. Ilma väreili niiden aineettomien ruumiiden tuottamasta lämmöstä, kekälesilmien luodessa pahaenteistä valoaan. Laikku huomasi Sammergenin huoneen keskellä, pitämässä ilmeisesti jonkinlaista puhetta. Valitettavasti kähmelöiden puhe oli parhaimmillaankin vaikeasti ymmärrettävää, ja nyt ne vielä puhuivat jotain outoa kieltä, joka kuulosti lähinnä siltä, kuin kokonainen koululuokka raaputtelisi liitutaulua pöytähopeoilla. Laikku kirosi hiljaa mielessään menetettyjä tavaroitaan, joiden joukossa oli ollut muun muassa ääninauhuri ja universaali kielenkääntäjä. Niistä olisi ollut kovasti apua. Hänen alapuolellaan olevalla pöydällä oli kuitenkin joitain papereita ja karttoja, jotka oli ilmeisesti kirjoitettu ihan selkokielellä. Laikku painautui tiukemmin säleikköä vasten, yrittäen nähdä edes jotain. Jolloin se petti.

Mikään ei häiritse tärkeää kokousta, niin kuin sataneljäkymmentä kiloa raavasta pandaa, joka tipahtaa taivaalta keskelle pöytää. Paitsi ehkä sataviisikymmentä kiloa. Vähemmän taitava ja kokenut agentti olisi tässä vaiheessa ollut ns. nesteessä, mutta Laikku oli marinoitu monissa tulisissa liemissä, eikä häkeltynyt vähästä. Silmänräpäyksessä putoamisensa jälkeen, hän kahmi pöydältä kaikki paperit mitä vain kouriinsa sai mahtumaan, ja ryntäsi ulos huoneesta taakseen katsomatta ennen kuin Sammergen ja kumppanit ehti pandaa sanoa. Ulkopuolella olevat vartijat eivät tuottaneet vaikeuksia, sillä ohjeet olivat ettei ketään tullut missään olosuhteissa päästää sisään. Päin vastaisesta ei ollut ohjeistusta, joten ulos tulevat vaarallisen näköiset pandakarhut saisivat heidän puolestaan mennä. Laikku juoksi minkä karvaisista tassuistaan pääsi, taitellen samalla papereista tyylikkään origami-hatun saadakseen kätensä vapaiksi. Kaikki oli mennyt lopulta oikein mainiosti. Liiankin helposti. Ainakin hän oli vielä hengissä, ja hänellä oli aikomus pitää asiat sillä tolalla vielä hyvän aikaa. Takaa kuului heikkoja ääniä, takaa-ajajat eivät ilmeisesti olleet aivan välittömässä läheisyydessä. Ja Laikku oli melkein perillä, ulko-ovi oli enää muutaman oven takana. Pian hän olisi vapaa jäätymään päästä varpaisiin…

”Tterrve ttaass Llaikku.”

Laikku pysähtyi ja katsoi ympärilleen. Ja havaitsi herra Miaun.

”Arvelinkin tunnistaneeni sinut silloin aikaisemmin”, Laikku sanoi varovasti. Tämä oli nyt taas sellainen yllättävä käänne. Niiden kanssa piti olla varovainen, etteivät päässeet yllättämään. ”Mitä teet täällä? Oletko vankina?”, Laikku tiukkasi herra Miaulta.

”Alloittin kkyllä vvannkina, mmutta nnyt ollen…mmiten ssen nnyt ssanoissi…vvaihhtanut lleiriä”, herra Miau sanoi maireasti. ”Hherra Ssammerrgen tteki mminulle ttarjjouksen, jjossta olli vvaikea kkielltäytyä. Ittsseasiassa mmahdoton, jjoss ymmärrät mmitä ttarkoitan?”, herra Miau jatkoi hieman alistuneeseen sävyyn.

Laikku koki ahaa-elämyksen ja nyökkäsi myötätuntoisesti. ”Martti Myrsky?”

”Ei, vvaan nne pperrrhanan Sssalamit elllävät! Aaaarrrghhh, enn kkesstänyt ssitä ennää, mminun ollli ppakko annttaa perrrikssi. Ssepi jja nne pperrrhanan olllutmmakkkarrat…”
Laikku katsoi herra Miauta myötätuntoisesti. Laikku oli itse ollut samassa tilanteessa. Olisiko hänkin murtunut, jos olisi joutunut kestämään Sammergenin audiovisuaalisia suostuttelutekniikoita vielä pitempään? Mahdollisesti. Mutta ehkä ei ollut vielä myöhäistä.

”Herra Miau, lähde mukaani. Pakenemme täältä yhdessä, ja pääset takaisin Pipsan luo!”, Laikku huudahti.

Herra Miaun katseessa vilahti jokin, joka muistutti entisestä kissanryökäleestä, mutta vain hetken verran. Aivopesu oli tehnyt tehtävänsä. Herra Miau pudisti päätään murheellisena.

”Enn ppyssty llähhtemään ttäältä, Ssammergenin otte mminusta onn lliiian vvahva. Mmutta vvoin kkääntää sselkäni. Mmene Lllaikku, jjuoksse vvapaana arroillle…jja kkerro Ppipssalle tterrkkuja.”

Laikku nyökkäsi, ja ryntäsi matkaan. Takaa-ajon äänet kuuluivat jo lähempää, joten oli parempi olla tuhlaamatta enempää aikaa. Hän vilkaisi vielä kerran herra Miauta, mutta tämä oli jo kadonnut varjoihin. Kissaparka, hän ei ollut pitänyt herra Miausta kovinkaan paljon, mutta tuollaista kohtaloa ei ansainnut kukaan. Laikku painoi päänsä, ja yksinäinen kyynel vierähti hänen silmäkulmastaan. Joku kaunis päivä...

Laikku saapui ulko-ovelle, jyräsi sen läpi(koska ovenkahvat on nynnyille ja muutenkin vain hidaste jos olet sataneljäkymmentäkiloinen pandakarhu), ja juoksi ulos suureen pimeään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti