maanantai 8. lokakuuta 2012

Laikku ja erämaan kutsuLaikku oli vaeltanut pakonsa jälkeen pitkään. Kuinka pitkään, sitä hän ei osannut sanoa. Hän oli menettänyt ajantajunsa jo jonkin aikaa sitten pakkasen ja väsymyksen myötä. Aluksi kaikki oli mennyt hyvin; hän oli nuori, vahva ja osasi suunnistaa tähtien avulla. Nämä edellä mainitut tosiseikat eivät kuitenkaan poistaneet sitä hieman ikävämpää tosiseikkaa, että hänellä ei ollut vaatteita ja ulkona oli todella kylmä. Olihan hänellä turkki, totta kai, mutta sekään ei lämmittänyt loputtomiin.

Toinen ongelma olivat tähdet, tai pikemminkin niiden puute. Oli ollut pilvistä jo pari päivää, ja pilvien mukana tuli myös lumi, joka ei juurikaan tilannetta parantanut. Laikku oli yrittänyt päätellä puiden rungoissa kasvavien jäkälien ja oksien kasvusuuntien avulla, että mihin ilmansuuntaan oli menossa, mutta täkäläiset puut eivät pelanneet reilua peliä, vaan kasvattivat jäkälänsä ja oksansa tasaisesti ympäri rungon. Kolmas ja pahin ongelma oli nälkä. Laikulla ei ollut mitään muistikuvaa syömisestä, tai mistään vastaavan kaltaisen tapahtumisesta viimeisen viikon aikana. Ihonalainen rasvakerros, joka suojasi häntä kylmältä alkoi olla mennyttä.

Laikku mietti hetken mahdollista bisnesideaa, jos hän täältä selviäisi: Eivätkö tavalliset laihdutuskuurit toimi? Palaavatko kilot aina takaisin? Haluaisitko samalla lomailla eksoottisissa maisemissa? Ei hätää, kokeile nyt tohtori Laikun uutta ”Kaksi viikkoa jäätävässä erämaassa ilman ruoan murustakaan”-ihmedieettiä! Takaamme tuloksen! Toimi ainakin hänellä.

Lopulta hän oli luopunut järkiperäisestä suunnistamisesta, ja turvautunut ihmis- ja eläinkunnan ikiaikoja käyttämään ”hortoile päämäärättömästi kunnes törmäät johonkin”-taktiikkaan, joka ei kuitenkaan vielä ollut tuonut haluttuja tuloksia. Noh, ei hän ainakaan janoon kuolisi. Ei tarvinnut kuin avata suu, ja antaa lumen sataa sisään. Tosiasia oli kuitenkin se, että ellei hän pian saisi ruokaa ja lämpöä, hän siirtyisi suorittamaan tiedonhakuja Taivaan Suureen Tietokantaan.

Ja sitten hän, kuten taktiikkaan kuuluu, törmäsi johonkin, jota hän ensin arveli puuksi, mutta joka lähempien tutkimusten jälkeen paljastui jonkinlaiseksi asumukseksi. Jurtta oli sana joka ensimmäisenä hyppäsi mieleen, vaikka tämä olikin huomattavasti vankkarakenteisempi. Jurtassa ei ollut ikkunoita, eikä ainakaan kovin selkeästi näkyvää ovea, mutta katolta nouseva ohut savuvana viittasi siihen, että joku oli kotona. Laikku koputti kohtaa, joka vaikutti kaikkein ovimaisimmalta, eli vähiten seinämäiseltä. Ja kuinka ollakaan, ovi avautui, mutta pari metriä sivummalta. Sieltä kurkisti vanhimman näköinen mies, jonka Laikku oli koskaan nähnyt. Miehen kasvot olivat kuivat ja ryppyiset, parta pitkä ja liehuva, ja valkoisempi kuin kaikki tämä perhanan lumi jota oli joka paikassa. Mies katsoi Laikkua selvästi kiinnostuneena, ja soi hänelle iloisen yksihampaisen hymyn.

”Mie en osta mittää. Mene pois”, mies sanoi ja paiskasi oven kiinni. Laikku seisoi hetken tuijottaen ja ryntäsi sitten takomaan ovea.

”Minä en ole kauppias! Minä olen tiedonhaun ammattilainen salaisella tehtävällä, ja minulla on kova nälkä ja kylmä ja olen eksyksissä ja yksin ja kähmelöt jahtaavat minua, ja sudet ja haaskalinnut ja peikot ja voisin vaikka vannoa että nuo puutkin katsovat aika pahasti!”, hän vuodatti menemään epätoivoisesti. Tätä jatkui noin kymmenen minuuttia, kunnes ovi avautui taas. Vanha mies kurkisti varovasti oven raosta.

”Vai että kähmelöitä? No tulehan sitten sisään, poikaseni. Siellähän sataa luntakin, saat vielä kuolemantaudin.”

Laikku niiskutti, nyökkäsi ja seurasi miestä sisään jurttaan. Joka oli sisältä jotain aivan muuta miltä ulospäin näytti. Jurtta oli pieni, mutta silti ahdettu täyteen modernia viihde-elektroniikkaa, muun muassa valtava taulu-tv, kaikki mahdolliset pelikonsolit, useampi tietokone, robotti-pölynimuri sekä useita laitteita, joiden käyttötarkoitusta Laikku ei osannut edes arvailla. Vanha mies katsoi hymyillen Laikun ihmetystä.

”Se on ihmeellistä mitä kaikkea netin kautta voi tilata. Eipä miulla vanhoilla päivilläni muutakaan tekemistä oo, ku pelata Tekkeniä .”
Laikku nyökkäili kohteliaasti, mutta hänen ajatuksensa olivat jossain aivan muualla. Hän tuijotti suurta jääkaappia ahnein katsein, hänen vatsansa ilmoittaen samalla äänekkäästi olemassaolostaan. Vanhus virnisti.

”Nälkä? Ota mitä haluat, kyllä miulla ruokaa riittää.”

Laikkua ei tarvinnut kahdesti käskeä, hän suorastaan rynni jääkaapille, avasi oven ja alkoi lappaa kitaansa kaikkea, mitä tassuihinsa sai. Vanhus katsoi häntä hymyillen.

”Pakenit siis kähmelöitä Olet siis Kirjavan kaupungin agentti? ”, tämä kysyi.
Laikku vastasi, tosin pienellä viiveellä, koska hänen suussaan oli kokonainen kana. Hän pureskeli hetken, ja nielaisi sen varsin äänekkäin efektein.

”Kyllä, tarkemmin sanoen olen Kirjastomiehen apuri. Tunnetko hänet?”

Vanhuksen kasvoilla vilahti ovela katse. ”Voisi sitä kai niinkin sanoa. Olen itsekin entinen kirjastolainen. Muutin tänne korpeen eläkepäiviäni viettämään ja ollakseni rauhassa. Aika pian havaitsin, että se oli huono idea, keskellä metsää on meinaan aika pirun tylsää yksin. Susista ei paljon seuraa ole, vaikka käyvätkin aina silloin tällöin korttia pelaamassa. Mutta sitten hommasin netin, on ollut paljon mukavampaa sen jälkeen.”

Laikku nyökkäsi ja söi vähän lisää. Liha alkoi pikkuhiljaa palautua hänen luidensa ympärille. Silloin hän muisti tehtävänsä. Hänen täytyisi saada yhteys Kirjastomieheen.

”Kuule, ei sinulla sattuisi olemaan puhelinta?”, hän kysyi vanhukselta.

Vanhus virnisti ainoa hammas kiiltäen. ”Onhan noita usiampikin. Olisi uusin iLuuri, tai sitten Räntiä 960. Tai vaihtoehtoisesti Pingpong Kalaksi. Jos haluat soittaa, niin anna mennä vaan.”

Laikku kiitti, nappasi jonkun edellä mainituista ja näppäili Kirjastomiehen numeron. Joka ei vastannut. Tyypillistä, on kännykät ja kaikki muut härpäkkeet, mutta Kirjastomies ei ikinä pitänyt niitä mukana. Oli kuulemma epätyylikästä jos puhelin alkoi soida kesken tiedonhakutehtävän. Noh, onneksi oli kakkosvaihtoehto. Vuori-Heisiö vastaisi varmasti. Puhelin hälytti hetken.

”No hei, Laikku tässä”. Puhelimesta kuului äänekästä puheensorinaa ja satunnaisesti ”niinku” ja ”siis”.

”Olen kunnossa, tosin en tiedä missä. Minulla on tärkeää asiaa Kirjastomiehelle, voitko antaa hänelle?” Lisää pälätystä, ja sitten puhelin ilmeisesti siirtyi toisiin kouriin.

”Kirjastomies”, vastasi Kirjastomies.

”No moro, Laikku tässä. Pitkästä aikaa ja niin poispäin.”

”No moro. Onhan tässä hetki vierähtänyt. Olet kunnossa? Sinulla oli asiaa?”

”Kyllä, olen erään ystävällisen vanhuksen jonka nimeä en tiedä luona. Kuule, voitko lähettää jonkun hakemaa-

Laikku lyyhistyi maahan nuijaniskusta taintuneena, ja vanhus poimi puhelimen hänen kädestään kiero hymy kasvoillaan.

”No mutta terve Kirjastomies, muistatko minut?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti